Olej Marula

17.99 

Olej posiada bladożółty odcień, jego zapach jest raczej delikatny, natomiast lepkość jest umiarkowana. Od stuleci jest wykorzystywany w pielęgnacji skóry i włosów przez afrykańskie kobiety. Jest niezwykle ceniony zwłaszcza dzięki swoim silnym właściwościom nawilżającym i oczyszczającym. Wykazuje również silne działanie przeciwzmarszczkowe.  Można powiedzieć, że ten skarb afrykańskiej ziemi jest receptą na pierwsze oznaki starzenia się skóry.

SKU: 44 Kategorie: , Tagi: ,

Opis

Drzewo Marula rośnie na terenach Afryki, natomiast olej marula jest wytwarzany z pestek słodkich owoców. Drzewo charakteryzuje się rozgałęzioną koroną oraz szarą, niejednolitą korą. Jeżeli chodzi o wydawane prze nie owoce, są one okrągłe i niewielkie, przypominające nieco śliwki, w kolorze żółto-zielonym. Ich wielką zaletą jest bardzo duża zawartość witaminy C (zawierają jej prawie 8 razy więcej niż pomarańcze). Mają galaretowaty, biały miąższ o słodkawym smaku, natomiast wewnątrz owocu kryje się pestka o dosyć twardej skorupie, i właśnie z tej pestki pozyskiwany jest olej. Ciekawostką jest to, że drzewo marula jest „ulubionym” drzewem lampartów, które wylegują się na jego gałęziach, jednak nie tylko one upodobały sobie ten rodzaj drzewa. Kolejnymi fanami tej rośliny są słonie, dzięki którym często spotkać się można z określeniem „Drzewo Słoni”. Owoce maruli są dla nich niesamowitym smakołykiem.

Olej posiada bladożółty odcień, jego zapach jest raczej delikatny, natomiast lepkość jest umiarkowana. Od stuleci jest wykorzystywany w pielęgnacji skóry i włosów przez afrykańskie kobiety. Jest niezwykle ceniony zwłaszcza dzięki swoim silnym właściwościom nawilżającym i oczyszczającym. Wykazuje również silne działanie przeciwzmarszczkowe.  Można powiedzieć, że ten skarb afrykańskiej ziemi jest receptą na pierwsze oznaki starzenia się skóry.

Kwasy NNKT

Marula posiada dużą zawartość kwasów NNKT. Jest to bardzo ważny aspekt, gdyż organizm ludzki sam w sobie nie jest w stanie wytworzyć tych kwasów, dlatego też muszą być one dostarczane od zewnątrz w postaci kosmetyków. Wielkim atutem oleju marula jest wysoka biozgodność z naturalnym sebum skóry. Jest olejem szybko wchłanialnym, przez co jest błyskawicznie tolerowany przez skórę. Jest to olej o niskim potencjale komedogennym, dlatego też nie będzie w żadnym wypadku zapychał nam skóry. Ma charakter hydrofobowy, co w efekcie doprowadza do szybkiego wzrostu nawilżenia skóry oraz zwiększenia jej elastyczności. Jego dodatkowym atutem jest silne działanie regenerujące zarówno podczas stosowania na skórze, jak i na włosach. Daje włosom miękkość i jedwabistość oraz eliminuje suchość skóry głowy. Olej redukuje również zmiany trądzikowe, blizny oraz przebarwienia. Idealnie nadaje się pod makijaż. Można stosować go również jako oliwkę dla dzieci. Polecany jest także kobietom w ciąży- zapobiega rozstępom, a także stosuje się go jako masaż antycellulitowy.

Bardzo często wykorzystywany jest jako środek wspomagający leczenie łuszczycy czy egzemy poprzez wpływ na świeże blizny. Działanie maruli porównuje się do działania oleju arganowego, przy czym marula posiada delikatniejszy zapach i większą zawartość kwasu oleinowego, przez co jest znacznie lżejszy niż argan.

Zastosowanie oleju marula:

-do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, spierzchniętej, jako zamiennik kremu, przy czym należy pamiętać, że każdy olej powinniśmy aplikować na zwilżoną skórę, do czego idealnie nadają się hydrolaty kwiatowe

-do pielęgnacji ciała jako nawilżający balsam, a także do masażu przeciw cellulitowi oraz rozstępom

– do pielęgnacji skóry głowy i włosów jako odżywka lub maska stosowana przed umyciem włosów. Może być również stosowany jako olej pielęgnacyjny wyłącznie na końcówki włosów

-Jako olejek pielęgnacyjny do skórek i paznokci

-olej idealnie sprawdzi się również jako oliwka dla dzieci

Pojemność
– 10 ml

 

 

 

 

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Olej Marula”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *